Wat is digitale televisie?

Digitale TV is de opvolger van analoge TV. Het biedt als voordeel dat de beeldkwaliteit beter is en dat het kan worden aangeboden tezamen met interactieve TV diensten zoals een ingebouwde TV-gids, pauzeren van een TV-programma en bijvoorbeeld een gemist programma opnieuw bekijken via Uitzending Gemist. Daarnaast is het mogelijk extra zenders te ontvangen, hiervoor kunt u een uitgebreider pakket kiezen.

Digitaal televisie kijken kan in Nederland via de Kabel (o.a. via Ziggo), de schotel (CanalDigitaal), de ether (Digitenne), of via ADSL (o.a. via KPN, Tele2, Vodafone).

Wat is Interactieve televisie?

Interactieve TV biedt dezelfde beeldkwaliteit als digitale TV, beide zijn namelijk digitaal. Met interactieve televisie kunt u daarnaast programma’s terugkijken via Uitzending Gemist, Replay TV en andere video on demand services. Afhankelijk van de aanbieder, kunt u gemiste TV programma’s tot wel 30 dagen na de uitzending nog terugkijken. Daarbij bieden de meeste digitale TV aanbieders een video on demand service aan, waarbij films en series gratis of tegen betaling direct bekeken kunnen worden.

Interactieve TV biedt als grootste voordeel dat u meer controle krijgt wanneer en hoe u een programma bekijkt. Heeft u een programma opgenomen en wilt de reclames niet zien, dan kunt u veelal gewoon doorspoelen. Gaat uw telefoon, dan kunt u de televisie pauzeren. Daarnaast zijn er aanbieders die via extra interactieve applicaties YouTube, Facebook en andere Internet services op televisie aanbieden.

Wat is een decoder?

Om het digitale signaal op uw televisie te kunnen bekijken moet het signaal worden vertaald, dit doet de decoder. De decoder, ook wel set top box genoemd, zorgt er voor dat u zelfs met uw oude televisie gewoon gebruik kunt maken van digitale TV zonder dat u daarbij de televisie hoeft te vervangen.

De kwaliteit van het beeld is voor digitale TV veel scherper dan bij analoge TV. Ondanks dat uw oude TV het signaal d.m.v. de decoder gewoon weergeeft, kan het zijn dat uw televisie niet optimaal profiteert van de hoge beeldkwaliteit. Voor HDTV (High Definition) en 4K UHD (Ultra HD) televisie kan een nieuwere televisie voor nog betere beeldkwaliteit zorgen.

Wat is het verschil tussen interactieve TV en Digitenne?

Digitenne is een vorm van digitale TV die niet interactief is. U kunt dus niet programma’s opnieuw bekijken via Uitzending Gemist of direct een Film bestellen. Het digitale signaal wordt daarnaast via de lucht (de ether) verzonden i.p.v. via de kabel of telefoonlijn (ADSL), deze technologie beperkt het aanbod van de hoeveelheid zenders. Doordat het signaal via de lucht wordt verzonden ontvangt u het signaal met een digitale antenne. Deze antenne is voor digitale TV via de kabel of ADSL niet nodig.

Wat is het verschil tussen kabel, ADSL en Glasvezel?

Digitale TV en Interactieve TV worden zowel via de kabel als via ADSL aangeboden. Het verschil tussen ADSL en de kabel is dat het signaal bij ADSL via de telefoonlijn loopt en bij kabel via de televisiekabel. Om naast TV gebruik te kunnen maken van het Internet levert de aanbieder u een modem (veelal gratis in bruikleen).

Glasvezel wordt aangeboden over het glasvezelnetwerk dat momenteel in Nederland wordt uitgerold. Deze technologie is relatief nieuw en nog niet ieder huishouden heeft toegang tot glasvezel. Kabel en ADSL via de telefoonlijn zijn daarentegen wel mogelijk in bijna elke woning.